Честит ден на детето. И точно на 1 юни бизнесменът с повдигнати редица обвинения Васил Божков започна да разказва приказки в социалните мрежи. Днес той публикува комикс с “нови разкрития”, наречен “истинската приказка за Али Баба”. Чрез картинки и надписи към тях, обвиняемит хазартен бос твърди, че е плащал на управляващите 20% от печалбата от моментните лотарии, съществували от 2014 до 2020 година. Парите били поискани от него като “благодарност”, че управляващите така са променили Закона за хазарта, че той да може да плаща по-малко такси към държавния бюджет.
За да се разберат събитията от “приказката” през 2014 година, първо трябва да се върнем месеци по-рано - още през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Тогава ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този момент онлайн залаганията не са обложени.   По време на второто четене на закона обаче той претърпява драматичен обрат. Депутатът от БСП Георги Кадиев и колегите му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн хазарта. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат.
За сагата с Васил Божков и защо се стигна до вратичка в закона? Наш гост тази вечер е Георги Кадиев.

И още - в Деня на детето ще говорим за родителските конфликти и как да се намерят бързи и удачни решения за децата. Очаквайте малко по-късно във "Важното, казано на глас" адвокатите Юли Раданова и Елиза Николова.