Общо 1 млрд. и 894 млн. лева ще бъдат похарчени за различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията с коронавирус. Това обяви кабинетът на извънреден брифинг след среща между коалиционните партньори в правителството ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Сумата ще бъде взета от фискалния резерв и към момента не се предвижда вземането на заем. 1 млрд. и 163 млн. са средствата, предвидени за т.нар. социални мерки, а останалите 731 млн. са свързани с икономическите мерки.

Част от мерките предвиждат еднократна добавка към пенсиите - по 50 лева за 3 месеца, ще получат всички пенсионери.  1 милиона лева ще бъдат заделени за медицинските специалисти, ангажирани с Covid-19 до края на 2020. С тях ще се изплащат по 1000 лева допълнително на работещите на първа линия медици. Ще сработят ли мерките? Отговорът на този и на други въпроси ще търсим с икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.  

Всеки редови обвинител може да разследва главния прокурор. Това реши Конституционният съд, след като беше сезиран по този въпрос от Министерския съвет в края на миналата година. Правителството поиска тълкуване на конституционния текст, който предвижда главният прокурор да осъществява „надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“. Въпросът беше дали тази разпоредба се отнася и за случаите, когато прокурор извършва проверки и разследвания по сигнали срещу самия главен прокурор. Министерският съвет реши да се допита до конституционните съдии, след като предложи законови поправки, които целят да удовлетворят препоръките на Венецианската комисия за механизъм, гарантиращ възможността за независимо разследване срещу главния прокурор. По темата наш гост ще бъде  адвокатът от Антикорупционния фонд и бивш прокурор Андрей Янкулов.