Днес във "Важното, казано на глас" очаквайте:

Европейската комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Така снощи Брюксел потвърди, че мониторингът, въведен при влизането на България в Съюза  преди почти 13 години, остава да действа. Досега се смяташе, че той ще продължи под различна форма и най-вероятно няма да има обобщаване на резултати в годишни доклади.  Преди месеци правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че ще си подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия не бъде отменено наблюдението върху България.  

Междувременно фондация „Антикорупционен фонд“ поиска от главния прокурор Иван Гешев да бъде направена проверка за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“, съдържаща се в публикуваната от обвиняемия Васил Божков паметна записка между него и бизнесмена Кирил Домусчиев. С това искане от неправителствената организация допълват сигнала си,  свързан с качената в петък в профила на бизнесмена във "Фейсбук" кореспонденция между него и потребител с име "Влади Горанов". Какво ни каза Европейската комисия и ще има ли проверка по твърденията на бизнесмена с повдигнати обвинения Васил Божков? Гостува ни адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов, старши експерт във фондация „Антикорупционен фонд“.

И още - миналата седмица управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесе предложение за временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорски и кетъринг услуги от 20 на 9 процента, както и постоянно намалявене на ДДС за книги и учебници на 9 на сто. Тези мерки бяха публично подкрепени и от премиера Бойко Борисов. И публично разкритикувани от финансовия министър Владислав Горанов. В становището на Горанов обаче е подчертано, че за „да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%“. Добра идея ли е намаляването на ДДС за определени стоки и услуги? Ще говорим по темата с икономиста Стоян Панчев.