Институционална война… Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани. В началото на обръщението държавният глава каза, от три години призовава правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на гражданите, но не като политически опонент, а като държавен глава "с мисъл и грижи за бъдещето на България", но за съжаление това не става.

"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество."

Час и половина след обръщението на президента, премиерът Бойко Борисов отиде на строителната площадка на водопроводната връзка между София и Перник, шофирайки джипа си. Според министър-председателят президентът си търси враг и изявлението му има пряка връзка със записите, които прокуратурата публикува.

"Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш. Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции.Той е настроения малко. Явно проблемите, които има с прокуратурата, от които ние сме се дистанцирали изключително, дори съм забранил да се говори по тази тема...".

Докъде ще стигне институционалната война – очаквайте коментарите на Юрий Асланов и Антоний Гълъбов.

И още – по-малко от месец преди старта на ТОЛ системата шофьорите са в неведение как точно ще работи тя. За това алармираха от съюза на българските автомобилисти. Как ще функционира ТОЛ системата и колко ще се плаща? Ще говорим с председателя на съюза Христо Радков и проф. Олег Асенов от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!