Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19, болните в България вече са шестима - по двама в София, Плевен и Габрово. Най-новите случаи бяха оповестени във вторник вечерта и са в столицата. Възрастни мъж и жена са приети в болницата за спешно лечение "Пирогов". Смята се, че са се заразили от сина си. Тази сутрин беше съобщено, че жената е на командно дишане. Властите изследват проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души.

Строги мерки срещу коронавируса се въвеждат в цялата страна. България ще бъде разделена на две зони – области с коронавирус и области без коронавирус.

В областите без потвърдени случаи занаятията в училища и детски градини ще се провеждат при засилени хигиенни мерки, с трикратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията, осигуряване на възможност за дезинфекция на ръцете.

В областите със зараза отменянето на учебни занятия ще прилага само на места, където има констатирани случаи на коронавирус. Там, където няма заразени, занятията ще се провеждат. Когато се констатира случай на коронавирус в детско или учебно заведение, трябва да се преустановят занятията или посещенията за 14-дневен срок.

Относно заведенията, баровете и кафенетата, не трябва да има струпване на хора и трябва да е осигурено разстояние. На фона на тези мерки обаче Българската православна църква обяви, че Великденските богослужения ще продължат.

Във "Важното, казано на глас" ще включим една българка от Германия - Антоанета Тончева. От нея ще разберем каква е ситуацията при тях, има ли паника и как действат властите в условията на коронавирус.

И още - имат ли готовност частните болници да посрещнат COVID-19? Ще ни гостува  д-р Методи Янков от Националното сдружение на частните болници.  

Днес ще говорим и по тема, различна от коронавируса. Защо фенове на ЦСКА предупредиха, че са готови да протестират? Очаквайте Петър Симеонов и Стефан Дяков от фенклуб "Трибуна Сектор Г".

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!