Кога ще бъде отменен режимът на запрещение у нас? И ще могат ли хората с увреждания да водят достоен начин на живот?

Гости:

  • Надя Шабани – Директор на Български център за нестопанско право
  • Валентина Христакева - директор на фондация „Глобална инициатива в психиатрията", гр.София
  • Мария Недялкова, която е майка на Ани – момиче с интелектуални затруднения. Тя е и ръководител на Сдружение Закрила Ловеч - Дневен център

През октомври в София ще се състои първият по рода си Фестивал на способностите.

На 8 октомври, неделя, между 11 и 17 ч., в столичното Ларго (античен комплекс “Сердика” в подлеза на метростанция “Сердика”) Ability Fest Sofia 2017 ще се разгърне като празник на уменията и различията.

Фестивалът е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване.

Ability Fest Sofia кани всеки, който обича предизвикателствата и е отворен за света на другите, да се включи в събитието. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения, игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. 

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.