Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне следващата седмица с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, това заяви самата тя в предаването „ Важното, казано на глас“ по bTV Radio. Манолова се надява на официална подкрепа от посолството на Америка за Желяз Андреев. Предстои да бъде обсъдена и исканата от омбудсмана промяна в договора за екстрадиция между България и САЩ.

Екипът на Манолова в момента прави анализ на договора за екстрадиция между България и САЩ в контекста на защитата на човешките права на българските граждани.  Сравняват документа с договорите между САЩ и други държави. „Според нашата оценка договорът между Германия и Щатите е много по- благоприятен за германците, отколкото нашият за българските граждани“, каза Манолова. Според тълкуването на омбудсмана екстрадицията не е задължителна за германските граждани, което не е така в казуса с нашата страна, допълва Манолова.

САЩ поиска екстрадицията първо на Желяз Николов, а по- късно и на негови колеги, които са обвинени от властите във Флорида, че са търгували със Сирия със самолетни части с двойна употреба. С помощта на омбудсмана в момента има учредена сметка, на която се събират средства за наемането на американски адвокат за българина.

Във връзка с двойния стандарт при качеството и цените на стоките у нас и в Западна Европа, Манолова обяви, че на 30-ти април предстои голям форум на тема "Двойният стандарт при храните, да сложим проблема на масата". Срещата ще е в рамките на българското евро-председателство, под егидата на премиера Бойко Борисов и с участието на евроимисаря за потребителите Вера Юрова.

Мая Манолова е редовен гост във „Важното, казано на глас“ по bTV Radio. Омбудсманът отговаря на слушателски въпроси на живо в ефир всеки втори вторник от месеца от 18 часа. Питанията си слушателите записват на *7576 без увеличение на телефонната услуга.