В последните седмици свикнахме общественото внимание да бъде фокусиране изцяло в извънредните мерки и коронавируса. С отхлабването на забраните започнаха да се появяват идея след идея от страна на управляващите, като на фон не спира втора седмица да текат скандали с бизнесмена с повдигнати обвинения Васил Божков.

Днес сагата Левски като че ли достигна някаква сигурна фаза - Божков обяви тази сутрин във Фейсбук, че прехвърля мажоритарния пакет с акции в ПФК „Левски“ на легендарния футболист на клуба Наско Сираков, който публично декларира желание да ги получи. Това се случи след онлайн гласуване в социалните мрежи.  Сираков събра най-много гласове, втори остана депутатът от ДПС Делян Пеевски, който тази седмица дари 500 000 лв. на „сините“, трети е сръбският наркобос Сретен Йосич, а на четвърто място остана Бойко Борисов. В анетата масово се включиха и фенове на ЦСКА-София.

И ако казусът със синия отбор поне отчасти изглежда решен, то този с чатовете на Божков и потребител, кръстен "Влади Горанов" е в застой. Финансовият министър лаконично каза, че не си спомня точно такъв разговор да е имал с бизнесмена, премиерът Бойко Борисов каза, че не вижда нищо лошо в общуването им, а главният прокурор Иван Гешев каза, че не си е причинил четене на въпросните чатове и не вижда причина за разследване. Оставката на финансовия министър поне по тази причина не е на днешен ред.

Но може да се окаже, че е на дневен ред по друга - след доста оживен дебат, продължил повече от четири часа, депутатите от управляващото мнозинство, подкрепени от ДПС, приеха промени в Закона за ДДС, с които се намалява ставката за ДДС от 20% на 9% за заведенията и книгите. Идеята срещна критиките на Горанов, но премиерът публично я подкрепи и допълни, че на който не му харесва, може да си ходи.

Междувременно правителството лансира две нови идеи през седмицата - ще се създава "Държавна петролна компания", която няма да може да се приватизира, нито да фалира, а ще построи 100 бензиностанции.  Целта - осигуряване на максимално ниски цени на горивата за гражданите и бизнеса. И втората идея -  от 1 юни ще заработи платформата за онлайн резервации на нощувки и ресторанти "Преоткрий България".    

Седмицата не мина е без поредното напрежение между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев и поредното дарение на депутата от ДПС Делян Пеевски.

За всичко, което се случи през седмицата ще говорим с експерта по политически комуникации доц.Иво Инджов и социоложката Мира Радева.