Протестиращи и барикадирали се в Партийния дом медицински сестри, една от тях излезе на перваза на сградата, политически престрелки, а от БСП разказаха, че депутати в пленарната зала подвикват по адрес на сестрите "терористки".

Но защо се стигна дотук? Припомняме, че няколко души от палатковия лагер пред МС влязоха вчера следобед в сградата на бившия Партиен дом, за да участват в заседание на парламентарната здравна комисия. След това обаче отказаха да напуснат сградата. Към 4 ч токът в сградата е спрян умишлено, а вратата открехната, за да могат протестиращите да напуснат доброволно. Това не се случва. По-късно една от сестрите споделя пред журналисти, че спирането на тока ги уплашило, защото не знаели какво следва. За да съберат кураж, сестрите излезли на перваза - за да могат да ги виждат подкрепящите ги отвън. След 7 ч тази сутрин НСО отново влиза в сградата, води и двама психолози, носят храна, вода и яке на останалата отвън на перваза рехабилитаторка от "Пирогов" Бойка Анастасова. След дълги преговори и тя влезе в Партийни дом. А парламента използваха темата, за да се обвинят в политически провокации и арогантност.

И ако днешният ден пренареди темите от седмицата, все пак през последните дни говорихме основно за бежанската криза по турско-гръцката граница. Късно снощи  Путин и Ердоган се договориха, Турция връща бежанците в Сирия. Президентите на Русия и Турция се споразумяха за прекратяване на огъня в Идлиб.

Обзор на изминаващата седмица ще направим с Аделина Банакиева и политическия анализатор Йоаким Каламарис.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!