Последните дни минават под знака на хазартни войни, които повлякоха крак и във футбола. Седем депутати, начело с Валери Симеонов, внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за хазарта, с които искат одържавяване на лотарийните игри. Три месеца след влизане на закона в сила всички лотарийни игри да бъдат прекратени, а лотарии да може да организира само Българският спортен тотализатор. В момента големите лотарии в България са две - "Национална лотария" и "Лотария България".  И в двете мажоритарен собственик е Васил Божков. Той вече предупреди, че ще съди държавата, ако промените станат факт. А по всичко личи, че се върви точно натам след като в спешен порядък вече бяха приети на първо четене в ресорната парламентарна комисия.

Преди това обаче Васил Божков игра ва-банг – срещна се с феновете на Левски два пъти и ги предупреди: минат ли промените, парите за отбора спират.

Привържениците на Левски предупредиха, че може и да излязат на протести и поискаха среща с премиера Бойко Борисов. Получиха я днес. За да чуем какво си казаха Степан Хиндлиян от Национален клуб на привържениците на "Левски" и министър-председателят.

След срещата някои от феновете обявиха, че моделът с "Бащицата" във футбола е порочен и това се е доказало и с този казус. Други обаче обявиха, че за пръв път "Левски" има адекватно финансиране и ако собствеността на отбора мине към феновете чрез акции, както предлага Борисов, то те нямат готовност да управляват клуба.

Междувременно вносителят на промените Валери Симеонов коментира в "Лице в лице" по bTV.

Симеонов обвини депутата от ДПС Йордан Цонев, че е прокарал законодателна промяна, която е облагодетелствала Васил Божков. Снощи в ефира на bTV Radio Цонев отрече да е замесен, промените през 2014г. били инициирани от ГЕРБ.

Междувременно финансовото министерство лансира вчера странна идея - В новия закон лотарията да се облага по същия начин като в стария, а тотото ще плаща по-малко, отколкото досега. И още - държавната такса да е само върху печалбата, премахва се вариантът да е върху оборота.  24 часа след като предложи намаляване на държавната такса с близо 30%, финансовият министър Владислав Горанов преосмисли и се отказа от идеята си.

Какво се случва всъщност в хазартния бизнес? Ще бъдат ли използвани футболните агитки за политически натиск и докъде ще се стигне? Очаквайте обзор на изминаващата седмица с Цветелина Соколова от Mediapool и Валентин Маринов от Клуб Z.

И още – Деси Ризова разказва за комплекса „Камчия“ в bTV Репортерите. Международният център за образование, култура, отдих и спорт се намира на брега на Черно море на 25 км от Варна и е изграден като лагер за деца. В последно време обаче в Москва официално заговориха за използването му като площадка за прокарване на руските интереси в Европа и за влияние тип "Мека сила". Преди да видим филма на Деси в bTV Репортерите, ще ни разкаже в аванс малко за него.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!