Президентът Румен Радев свали доверието си от правителството, от ГЕРБ първо се заканиха, а после се отказаха да помислят за импийчмънт, САЩ решиха да посочват българи, уличени в корупция, на които да е забранено да влизат в страната. И след големи очаквания кой ще е първият, го посочиха – съдия Андон Миланов. Той нашумя, след като пусна в Москва обвиняемият за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов , за да получи орден от Путин.

В същото време цял свят е вперил поглед в корона вируса. Жертвите в Китай вече са почти 700. Почина и китайският лекар, който първи съобщи за вируса.

Но да караме поред…

Институционалната война започна с обръщението на президента Румен Радев, в което не скри критиките си към властта.

"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество."

Час и половина след обръщението на президента, премиерът Бойко Борисов отиде на строителната площадка на водопроводната връзка между София и Перник, шофирайки джипа си. Според министър-председателя президентът си търси враг и изявлението му има пряка връзка със записите, които прокуратурата публикува.

"Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш. Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции.Той е настроения малко. Явно проблемите, които има с прокуратурата, от които ние сме се дистанцирали изключително, дори съм забранил да се говори по тази тема...".

Днес, три дни след коментара на Борисов, от Съюза на българските журналисти реагираха – осъдиха „циничното отношение и обидните определения на управляващите, които са брутална и трайна тенденция от години“. Преди това обаче известният пулмолог и главен редактор на списание INSPIRO проф. д-р Коста Костов съобщи, че напуска СБЖ. И написа: „Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“.

Обзор на изминаващата седмица ще направим с проф. Коста Костов и журналиста Румен Леонидов.

И още - утре вечер в bTV Репортерите ще бъдат показани четири гледни точки към Брекзит. Екипите на bTV Новините, отразили историческото първо излизане на страна от ЕС, ще предложат на зрителите различен поглед към противоречивите събития след „развода“ между Лондон и Брюксел. Преди това при нас тази вечер ще бъде Иван Георгиев.