Родителите да не се страхуват и да извършат необходимите имунизации на своите деца. Този съвет даде в предаването „Важното, казано на глас“ педиатърът д-р Пламен Масларски. По думите му е много важно при посещение на здравни заведения да се спазват мерките - да не се пипат повърхности, да се дезинфекцират ръцете. „ При децата, които нямат автоимунни, хронични заболявания или алергии, лекарска комисия може да прецени да се отложи ваксинацията за по-дълго време. Обикновено до 3 месеца е допустим период. Аз съветвам, когато няма индикация ваксините да не се отлагат, тъй като те са за много по-лоши и опасни за децата заболявания, отколкото е новият коронавирус.“ Той обясни, че при реимунизациите може да се изчака повече, защото се предполага, че вече има изграден имунитет.

„На кърмаче не може да се постави маска. В такъв случай трябва да се спазва дистанция и дезинфекция на родителите при контакт с повърхности.“, категоричен е лекарят. По-големите деца трябва да не докосват маската и да предпазват и носа, и устата.

Доктор Масларски обясни, че не препоръчва децата да се събират със своите баби и дядовци, за да не ги поставят в риск. Попитан дали тестът е вариант, при които да се провери наличието на зараза при най-малките, той припомни, че тестовете могат да дадат и грешен резултат.

Педиатърът препоръча разходки, слънце и здравословна храна за най-малките и обясни, че ако детето не боледува много често или няма придружаващи заболявания, не е необходимо да приема допълнителни витамини или хранителни добавки.  

Може ли болестта да протече тежко при децата?

Доктор Пламен Масларски коментира и информацията, която дойде от Великобритания, че лекарите трябва да внимават за рядка, но опасна реакция при деца, която може да е свързана с коронавирусна инфекция: „В различни публикации се споменава Синдромът на Кавазаки, което е автоимунно заболяване, увреждащо коронариите на сърцето и може да има последствия. Както всеки вирус може да отключи автоимунни заболявания и тези имунни клетки да атакуват структури на човешкия организъм, така се счита, че може да бъде отключен захарен диабет и други болести.“ Той уточни, обаче че към момента няма категорични и статистически значими данни за подобни усложнения. „При повечето от децата, при които няма хронични или съпътстващи заболявания, болестта протича сравнително леко.“, увери докторът.