В няколко европейски страни от днес се облекчават част от строгите мерки за ограничаването на разпространението на новия коронавирус. След двумесечна блокада в Италия - страната с втория най-голям брой жертви, от днес са разрешени разходките в парка и посещението при роднини, но с препоръка да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. Ресторантите могат да отворят, за да приготвят храна за вкъщи. Подновява се и търговията на едро и частните строителни обекти. На работа ще се върнат около 4,5 милиона души. Очаква се да отворят някои училища в Германия. В Словения и Полша се разрешава на някои бизнеси и обществени пространства да възобновят дейност. Редица магазини отварят в Португалия и Гърция.В Унгария пък могат да отворят някои магазини и музеи, както и външната част на ресторантите и хотелите, също и басейните. Ограниченията обаче остават в сила за столицата Будапеща, където са общо 70 процента от регистрираните случаи в страната.

И у нас  продължава смекчаването на мерките заради Covid-19. След като на 1 май отпадна въведената заради Covid-19 забрана за посещение на планини, национални и природни паркове в България, от днес  в столицата се създава организация за отваряне и на по-малките градини.  При определени условия от 6 май ще бъде разрешена работата на открито на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници.  От днес също се възстановяват шофьорските курсове и изпити, разрешени са индивидуалните спортове на открито, както и  посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни. За мерките и какво предстои ще говорим с адвокат д-р Мария Петрова във "Важното, казано на глас" от 18 часа по bTV Radio.

Освен това очаквайте икономиста Любослав Костов за социалните и икономическите предизвикателства, пред които ще бъдем изправени след извънредните мерки.

Тази вечер ще ви разкажем и за поредния добър пример - ученици от Бургас дариха парите за бала си - купуват храна за хора в нужда.  Въпреки настъпилата изолация и тежкото икономическо състояние, което сполетя редица българи, изглежда, че и тази година абитуриентите няма да подминат традицията да използват бала като повод да дарят и да помогнат на хора в нужда.  Защо го правят - ще ни разкажат Ангел Тодоров и  Гергана Петрова от 12 В клас на Природо-математическата гимназия в град Бургас „Акад.Никола Обрешков".