Всичко най-важно за първото гласуване по време на пандемия ще проследи редакцията на bTV Новините на 4 април в ефир на живо, който ще продължи повече от половин денонощие. От изгрев слънце до полунощ екип от близо 250 професионалисти ще се погрижи зрителите, слушателите и онлайн потребителите на всички bTV платформи да научат как протича вотът във всички краища на България и най-горещите точки в чужбина. Анализатори, спортисти, артисти, народопсихолози, лекари и любими лица от екрана ще коментират вота в 360-градусовото изборно студио „Новият парламент“, което ще започне в 16:00 часа.

Какво предстои в изборния ден чуйте от Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“  на bTV Media Group, и Светослав Иванов, водещ на „120 минути“, които гостуваха в предаването "Важното, казано на глас" по bTV Radio:

Изборният маратон в ефира на bTV ще стартира в 7:00 със специално издание на „Тази събота и неделя“, което ще продължи до обедната емисия на bTV Новините, която също ще бъде удължена – до 13:00 часа. Зрителите ще имат възможност да проследят на живо първото гласуване по време на пандемия в различните точки на страната, в цяла Европа и в САЩ: как се отразяват противоепидемичните мерки на вота, как се случва гласуването в подвижните изборни секции и в болниците. Репортерите и кореспондентите на bTV ще проследят как гласуват празнуващите Великден у нас и в центъра на католическия свят – Рим и Ватикана.

Жени Марчева, Александра Кръстева и Диана Любенова ще посрещнат в обновеното студио на „Тази събота и неделя“ героите от първа линия, успелите млади, доброволците и хората, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Цигуларят Васко Василев, треньорите Росен Барчовски и Владо Николов, младоженците от „Бригада Нов дом“ Владимир Караджов и Цветелина Димитрова са само част от гостите на предаването. Зрителите ще имат и специална среща с легендарна народна певица – златния глас на Добруджа и ансамбъл „Филип Кутев“ – Верка Сидерова на прага на едно столетие, посветено на България.

Следобедният ефир на bTV ще предложи две допълнителни новинарски емисии – в 14:00 и 15:00 часа, а специалното изборно студио на редакцията с най-голямо доверие в България ще започне в 16:00. В 360-градусовото високотехнологично студио Антон Хекимян и Светослав Иванов ще посрещнат едни от най-популярните и влиятелни събеседници от света на спорта, изкуството и шоубизнеса. Зрителите ще чуят коментара и на някои от емблематичните герои в бяло – лекарите, които водят повече от година битка с коронавируса. По традиция, разследващите репортери на bTV Новините ще следят и ще информират зрителите в реално време за изборни измами, търговия с вот и нарушения на изборния процес. Водещият на bTV Новините Иван Георгиев ще проследява коментарите, които вълнуват социалните мрежи и предизвикват най-горещи реакции.

След официалния край на изборния ден, Лиляна Боянова ще представи първите резултати от екзит пола на „Алфа рисърч“ и „Маркет ЛИНКС“ в ключовите региони на страната. Ще се потвърдят ли очакванията за извънредно голямо напрежение при предаването на изборните протоколи – репортерите на bTV Новините ще проследят на живо работата на ЦИК и агенция „Информационно обслужване“. Икономисти, журналисти, топ политически анализатори и психолози ще коментират първите резултати и възможните варианти за съставяне на парламент. Зрителите ще видят и първите реакции на политическите лидери и ключовите кандидати за депутати директно от щабовете на партиите към края на четиринайсетчасовия изборен ТВ маратон.

През целия изборен ден редакторите на btvnovinite.bg ще проверяват сигналите и материалите на зрителите и в онлайн платформата „Аз, репортерът“.