Само за една седмица  „Ало“ измамници са получили около 120 000 лева. Това заяви пред bTV Radio говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Данните са от началото на миналата седмица до вчерашния ден.  Пострадалите са 24 души, които са дали и около 200 грама златни накити. Всеки ден минимум двама души стават жертва на подобни измами на територията на цялата страна. „Хората се притесняват да съобщят в полицията, защото ги е срам от случилото се“, допълва Арнаудова.

При такива измами много често се използват имената на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и други обществени личности.

Най-използваната схема в момента е измамникът да се представи за полицай. Той се обажда и предупреждава възрастния човек, че в момента на територията на населеното място се извършват телефонни измами. Казва му се да очаква телефонно обаждане, но дори и да даде парите на измамниците, то това не трябва да го притеснява, защото ще помогне на полицията за залавянето на престъпниците.  Така те щели да заловят измамниците, да имат веществени доказателства и в крайна сметка да върнат обратно парите. Следва второ телефонно обаждане, и ако човекът вече е решил да съдейства на „полицията“, просто попада в капана на „ало“ измамниците.

Разкриваемостта на тези престъпления остава ниска – около 15-16%. Една от причините е, че се ползват „мулета“ за прибиране на парите. Тези хора обаче не могат да дадат информация на полицията кой е главният организатор на престъплението.

От прокуратурата дават един основен съвет при получаване на подобно обаждане. „Получите ли искане за пари, от който и да е, по телефон, веднага прекратете разговора. Отидете при съседи и се опитайте да се свържете от друг телефон с най-близките си хора“, допълва Румяна Арнаудова.