Под знака на свободата премина тази седмица – поклонихме се пред Апостола на свободата, докато въпросът колко свободни сме днес тежи все повече…

Тревожен срив в състоянието на медийната среда в България отчетоха от „Репортери без граница“ в Париж. Това се случва дни след като премиерът Бойко Борисов нарече журналистите „мисирки“, зам.-председателят на парламента Валери Симеонов нападна bTV и поименно Венелин Петков и Антон Хекимян и допълни, че би им пратил прокуратурата.

Днес каталунското издание „Периодико“ свърза Борисов с разследване за пране на пари в Барселона, позовавайки се на документи от разследване на полицията и комисията за борба с корупцията в Каталуня. Каталунските власти водят разследване, по което има данни за връзка на премиера Бойко Борисов "международна схема за пране на пари". Министър-председателят отговори, че няма бизнес там, не знае защо свързват името му и намекна, че по някакъв начин президентът Румен Радев е замесен.

Традиционното напрежение между Борисов и Радев, се пренесе и в деня, в който почетохме 147 години от гибелта от Апостола на Свободата. Този път повод стана шествието, което държавният глава оглави.

Българският актьор Самуел Финци откри като водещ първата вечер на Берлинале. В речта си говори за масовото убийство в германския град Ханау на 11 души, сред които и български гражданин, от германец, за когото медиите разказват, че е с расистки възгледи и определят нападението му като тероризъм.

За свободата в многото й измерения ще говорим със Симона Велева, доктор по конституционно право, експерт по медийно и дигитално право и права на човека и автор на книгата „Свобода на словото“, и вокалиста на група „Остава“ Свилен Ноев.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!