Правителството ще осигури и заплати транспорта на закупените от Китай над 1 млн. предпазни маски за еднократна употреба, 1 милион медицински маски и 50 респираторни апарата. Със същия транспорт в България ще се доставят направените дарения от Китай за страната ни. На извънредното си заседание правителството реши още, че министърът на здравеопазването ще подпише договор за доставка на тестове за Covid-19 с южнокорейска фирма. На този етап се предвижда да се закупят 30 хиляди броя на стойност 303 хиляди щатски долара. Тестовете ще са "риал тайм" РСR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностиката.

Добри ли са мерките, които държавата предприема? Налага ли се извънредното положение да бъде отново удължено? Как работят общопрактикуващите лекари в условията на разпространяващата се зараза и извънредно положение? Имат ли необходимите предпазни маски и ръкавици и как реагират при съмнение за пациент с COVID-19?  
Обзорът тази вече ще направим с д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, и д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
Задайте своите въпроси, свързани с коронавируса и специалистите ще отговорят на тях днес в 18 часа във "Важното, казано на глас" по bTV Radio. Очакваме вашите въпроси във фейсбук страницата ни или на телефон *7576.

И още - цветя за медиците от болница „Пирогов”.  "Цветното" дарение от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България е по повод предстоящите празници Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете. За  подкрепата в трудните времена и малките жестове ще говорим с Таня Бояджиева от асоциацията.