Хората от ЛГБТИ общността у нас са лишени от над 300 права, това заяви Симеон Василев, председател на фондация GLAS в предаването "Важното, казано на глас" по bTV Radio.

Една трета (34,8%) от анкетираните гласоподаватели биха гласували за партия, която подкрепя правата на ЛГБТИ хората, ако позициите ѝ по други важни въпроси съвпадат с техните. А още 6,4% заявяват, че подкрепата им за такава партия би била безусловна. В същото време, 38,3% са против политическата сила, която подкрепят, да заеме про-ЛГБТИ позиция. 20,5% заявяват, че не могат да преценят. Това показват резултатите от националнопредставително проучване, направено от Алфа Рисърч в периода 26 февруари – 1 март 2021, по поръчка на фондация GLAS и Фондация Фридрих Еберт.

„Резултатите от проучването показват, че политическите партии не трябва да се страхуват да заявят своя позиция на подкрепа по темата за равноправието на ЛГБТИ хората в страната ни. За съжаление, за последните няколко години сме чули единствено мълчание от тяхна страна. А при повечето партии това би довело единствено до затвърдяване, а вероятно и дори привличане на повече електорална подкрепа“, коментира Симеон Василев, председател на фондация GLAS.

Чуйте още в интервюто на Тереза Захариева: