София може да помогне с доброволци при разчистването на Хитрино. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във „Важното, казано на глас“. Това ще се случи след обезопасяването на цистерните, когато ще има нужда от много хора за възстановяване на селото. Тя заяви още, че е наредила преглед на плановете за реакция при кризи на града. Правят се и редовни обучения за координация с останалите институции. Слабост в това звено, обаче се оказали оповестяването и комуникацията с гражданите, нещо, което стана видно при аварията на метрото преди дни. Именно в тази част, ще бъдат преработени плановете за реакция, за да се избегне паника сред населението.
По повод Бюджет 2017 на Столичната община, Фандъкова каза, че той ще е в размер 1,2 млрд. лева. За поредна година няма да има увеличение на местните данъци и такси. Приоритети  остават инвестициите в инфраструктура, образование, културно наследство, транспорт. Предвиждат се и нови акценти, като догодина ще се обърне внимание на малките квартални улици. От инвестиции в големите паркове, вече се минава на междублоковите пространства, като тук влизат детски площадки и фитнеси на открито. Ще има по-голяма инвестиция и в изграждането на велоалеи.
Друг акцент в големите инвестиции ще са трамвайните трасета. За следващата година е предвидена цялостна реконструкция бул. Дондуков и ул. Граф Игнатиев.
През 2017 година започва изграждането на пътен възел "Горубляне", а след него и Южната дъга от кв. "Младост" до АМ "Тракия". Остава проблемът с югозападната част на Околовръстния път, където се образуват огромни задръствания. В момента се чака цена за новия проект, като кметът не се ангажира със срок за тази част от трасето.
Йорданка Фандъкова, заяви ще вече е внесена и подписката за референдума в Младост срещу презастрояването на междублоковите пространства. Според нея, част от решението на проблема е индивидуалното разглеждане на всеки случай.
Чуйте цялото интервю с кмета на София Йорданка Фандъкова в прикачения файл.