„Вчерашният ден е доста успешен за нас, защото се оказа, че язовира е застанал на едно място, т.е. котата на язовира от онзи ден и от вчера са едни и същи.“ Това съобщи в предаването „Важното, казано на глас“ по bTV Radio спелеологът Атанас Русев. Той допълни, че това е първият ден, в който нивото на язовира не спада.

„Нашата първостепенна цел е да поправим т.нар. „Палакарийски канал“ по всичките му каптажи и по цялото му трасе. До голяма степен сме го направили, защото този канал може да провежда до 930 л./сек. вода. Разположен е в южните поли на Витоша и сега при активното снеготопене този канал ще се напълни. Очакваме съвсем скоро количествата на водата в този канал да се вдигнат значително.“ Атанас Русев заяви още, че подкрепя правителството в намерението бързо да се изгради водопровода от Мало Бучино до Перник, за да може да е резервен вариант за жителите на града.

Попитан дали знае кой и как краде вода, той коментира: „През нощта всеки, който може да прави нещо, което е нерегламентирано и за него взима пари под масата или над масата – той го прави. Живеем в такава държава, където всеки знае как се правят тези работи, за съжаление.“

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!