Вчера в социалните мрежи се появиха снимки, показващи багер близо до езерото Бъбрека. След репортаж на bTV, премиерът Бойко Борисов е наредил незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там. В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил със специално писмо до министър Емил Димитров незабавно да спре изпълнението на дейностите по проект "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза".

Вчера Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила", разясни, че багерът е там с цел рехабилитация на увредения район, а не за строителни дейности.   Дейностите за района на Рилските езера са на обща стойност около 3 млн. лева и са възложени с обществена поръчка на външен изпълнител. Днес на ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Междувременно преди няколко дни хиляди демонстранти излязоха на протест в центъра на София под наслов "Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!". И преди малко съобщиха, че готвят нов за следващия вторник. Какви са причините и има ли бъдеще за природата в България ще говорим с Йорданка Динева от "За да остане природа в България".

И още - в сутрешния блок на bTV вицепремиерът Томислав Дончев каза по повод изтеклите поредни записи, за които се твърди, че са с гласа министър-председателя Бойко Борисов: "Безспорно е използван гласът на премиера, част от записите звучат автентично, друга - не, откъде са взимани реплики...". За записи, чатове, кой има интерес от изтичането им, новата партия на доскорошната дясна ръка на Борисов - Цветан Цветанов, напрежението между премиера и президента ще говорим тази вечер с политолога проф. Анна Кръстева.