Идеята за създаване на държавни бензиностанции е противоречива и има съмнения дали няма да остане само на ниво лансирано предложение. Тази теза застъпи в ефира на "Важното, казано на глас" по bTV Radio Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Има много скептицизъм по отношение на това колко може да бъде ефективна тази държавна компания на един много конкурентен пазар, каза Безлов. По думите му на този пазар годишно оборотите са между 8 и 9 млрд.лева. Анализаторът допълни, че има рискове компанията в един момент да се окаже губеща. Друг е въпросът дали със 100 бензиностанции може да повлияете на пазара, има сериозен проблем с източника, започва да се създава компания в много сложен момент, изброи още Безлов.

На извънредно дистанционно заседание вчера Министерският съвет прие законопроект за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Те предвиждат създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. "Държавната петролна компания" ще управлява настоящите петролни бази и ще изгради нови бази и бензиностанции. Поставената цел е да се "подобри конкуренцията на пазара на горива".

Според Безлов въпреки желанието да се промени структурата на пазара, това ще е сложно и бавно, но въпросът е колко ще е ефективно. Обикновено държавните компании не са достатъчно ефективни, друг е проблемът дали изцяло държавна ще е, или с държавно участие, допълни анализаторът.

Той припомни опита на КЗК да докаже картел, който се оказа неуспешен, и допълни, че е много сложно усилието за регулация в сферата.