Родители на деца, които не са приети в детски градини и ясли, готвят протест пред Министерския съвет. Това стана ясно от думите на една от майките - Ива Йосифова, в ефира на "Важното, казано на глас" по bTV Radio.
 
Родители се събраха вчера на протест пред Столичната община. Те настояват местната власт да намери решение на дългогодишния проблем с липсата на места. Протестиращите предлагат няколко варианта, сред които са ударно строителство на нови детски градини и парични компенсации под формата на ваучери за некласираните деца.
 
В ефира на bTV Radio Йосифова, каза, че се чувстват излъгани. Причината по думите й е, че по време на срещата е останало впечателние, че ваучерите са добре приети и липсва само решение на държавно ниво. Идеята на ваучерите е да се използват в частна детска градина или алтернативно детско заведение. Бяхме доста изненадани, когато след срещата видяхме в медиите, че това не е позицията на г-н Чобанов, почувствахме се подведени, коментира още Йосифова. 

 
От своя страна Чобанов каза, че идеята за ваучери е стара и неведнъж е била повдигана от родители, но тя изисква законодателни промени. Друг въпрос е дали частните детски градини имат капацитет да приемат останалите деца, убедени сме, че няма свободни места, коментира зам.-кметът по образованието във връзка с ползвата от евентуални ваучери и допълни: "Дори да имаше ваучери, нямаше къде да отидат тези деца".
 
Чобанов обясни, че има програма "Родители в заетост" и призова родителите да кандидатстват по нея. Той беше категоричен, че няма европейска страна, в която моделът с ваучерите да е проработил.  
 
Зам.-кметът по образованието обясни, че има общоевропейска политика, като нормата е 33% обхват за деца до 3-годишна възраст и 90% обхват за децата между 3 и 6-годишна възраст. По думите на Чобанов ние сме чувствително над нормата, която е заложена в Европейския съюз.
 
Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!