Столичната община отваря кабинети за диагностика на пациенти с грипоподобни симптоми в три общински ДКЦ-та, съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. До края на седмицата ще са отворени общо в седем, а през другата седмица - още три. 

 


Взехме решение да включим бившите поликлиники в София в диагностиката и изследванията за COVID-19 с три ясни цели, посочва Йорданка Фандъкова. Първата е да подпомогнем болниците като осигурим диагностика за пациенти с по-леки симптоми. Втората е да дадем възможност на гражданите, които имат нужда от изследване - антигенен тест за COVID-19, кръвна картина или рентген. Третата цел е да се подпомогне работата на личните лекари, които ще могат да назначат изследванията и на база резултатите да продължат лечението.

В COVID-кабинетите в ДКЦ-ата ще се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Те ще могат да направят безплатен антигенен тест и при нужда, кръвна картина и рентген.
Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати, става ясно от публикацията на кмета.

ДКЦ-та, които отварят COVID-кабинети за диагностика и изследване днес са:

  • 11 ДКЦ в район "Възраждане" - ул. "Цар Симеон" 145;
  • 12 ДКЦ в район "Люлин" - ж.к. Люлин-9, ул. "Иван Бойчев" 17 (бивша ул. "Кореняк");
  • 17 ДКЦ в район "Оборище" - бул. "Евлоги Георгиев" 108

От 12 ноември ще отворят COVID-кабинети в

  • 8 ДКЦ в район "Надежда" - ул. "Христо Силянов" 77;
  • 20 ДКЦ в "Красно село" - бул. "Ген. Стефан Тошев" 15-17;
  • 22 ДКЦ в район "Слатина" - ул. "Николай Коперник" 9

Отворен от 13 ноември ще бъде кабинет в 18 ДКЦ в район "Подуяне" - ж.к. "Сухата река", ул. "Емануил Васкидович" 51, информира столичният кмет.