Учениците от 12В клас на Природо-математическата гимназия в град Бургас „Акад.Никола Обрешков” решиха парите, предвидени за тяхното завършване, да отидат за закупуване на храна за хора в затруднено положение.  В ефира на "Важното, казано на глас" по bTV Radio двама от тях -  Ангел Тодоров и  Гергана Петрова, разказаха, че още в началото на учебната година събрали пари, а всички в класа били единодушни, че трябва да намерят кауза, която да подкрепят.  

След като се случи тази безпрецедентна криза с коронавируса, преценихме, че най-правилното решение е да помогнем с хранителните продукти на съгражданите ни, които останаха без работа и без доходи, обясни Ангел Тодоров.  Директорът на гимназията, Красимир Стоянов, и класният ръководител на учениците, Красимира Янева, приготвили пакетите с храни, а учениците координирали всичко онлайн. В крайна сметка успели да предоставят на 25 семейства хранителните пакети.

Според учениците в трудни моменти хората осъзнават какви са големите социални проблеми в обществото и решили чрез съпричастност "да дадат криле на тези, които са в затруднено положение". Гергана Петрова разказа, че още в 8 клас помогнали на кампанията "Дари живот", след това през годините подпомагали различни кампании. Смятаме, че жестът, които правим, могат да провокират една верига от последователни действия от същия тип и по този начин да покажем на хората, че доброто може да бъде заразно, казва ученичката.

И двамата планират да следват в България. И допълват, че повечето им съученици ще останат тук, а малцина смятат да учат в чужбина.