В края сме на едно трудна за всички ни седмица. Надали следващата, а и няколко седмици напред ще бъде по-леко. По всичко личи, че пикът на заболяванията у нас ще бъде около Великден. И както каза днес ген. Мутафчийски на въпрос кога ще се върнем към нормалния начин на живот - когато изпаднем в абсолютно ненормален начин на живот в разгара на епидемията.

Наказание, предизвикателство, шанс да започнем на чисто, да станем по-добри хора... много погледи към един вирус. И много последствия - безработицата расте, фирми затварят, много хора не са сигурни в утрешния ден, но на този фон непознати си подават ръка, доброволци се включват с каквото могат да помогнат, млади се грижат за стари, хиляди даряват пари или труд, кой каквото може, вечер ръкопляскаме и благодарим на медиците за всичко, което правят.

От съществено значение сега е солидарността и емпатията на обществото. В последните дни видяхме солидарност, която надхвърли кръга на близките ни и скъпи хора, солидарността към обществото е онзи знак, че няма да се предадем. Спасението на всеки един от нас минава през спасението на всички.  Само така ще преодолеем един етап от животите ни, който преди няколко месеци би ни изглеждал като тягостна сцена от научно-фантастичен филм. Сега героите сме ние. Героите са лекарите, които остават в болниците с дни, и полицаите, които стоят на пропусквателните пунктовете на градовете, и възрастната дама на 93-години, която шие маски и ги подарява на тези, които нямат, и доброволците в болниците, и непознатите, които пазаруват вместо възрастните хора, и всички, които стоим затворени между четири стени в името на общото ни светло бъдеще.

А то, бъдете сигурни, ще дойде. Само трябва да потърпим...

В деня на театър за всичко, което ни се случва, ще говорим с режисьора Стоян Радев и Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП.

Освен това очаквайте - бившият здравен министър Таня Андреева с оценка на мерките, които се взимат, и съвети към бременните в условията на коронавирус.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!