За последната една седмица с COVID-19 в България са се заразили 23 хил. души, показват данните от Единния информационен портал. Това е увеличение с 9.4 % в сравнение с предходните седем дни, когато общият брой заразени достигна 21 хил. души. Данните за последните 14 дни показват, че само в рамките на този период положителни проби за коронавирус са дали 45% от всички заразени от началото на пандемията в България, които към момента са почти 100 000.

Междувременно медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти излязоха пред лечебното заведение на протест. Той е предизвикан от решението в болницата да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла. Притеснението на лекари и пациенти е, че смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да функционира активно. По темата ще говорим с началника на клиниката по хирургия в болницата доктор Панайот Куртев.

И още един протест - в писмо до медиите Синдикалната федерация на служителите в МВР остро осъжда предложението на група народни представители да върнат подоходния критерий за детските надбавки с аргумента, че парите са необходими за заплати на полицаите и допълнителното стимулиране на медиците. От синдиката настояват депутатите, опитали се да противопоставят служителите на МВР на родителите, да се извинят и да напуснат Народното събрание. По темата наш гост ще бъде председателят на синдиката Валентин Попов.