Междуселищните и международните автобусни превози ще спрат изцяло в сряда,  а градските линии, експлоатирани от частни превозвачи, няма да се обслужват от 9 до 11 часа, обявиха днес представители на няколко браншови асоциации на автобусни и таксиметрови превозвачи. Освен това по булевардите "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе" и "Царица Йоана" в София ще минат колони от около 100 автобуса и близо 2000 таксиметрови автомобила за двучасов протестен митинг, насрочен за 10 часа на площад "Батенберг".

Причината за протеста е приетото от парламента вето на президента Румен Радев, с което отпадна криминализирането на незаконните превози. Основният мотив на държавния глава беше, че законодателната промяна не прави разлика между сивия сектор в бизнеса и т. нар. споделено пътуване. По темата наш гост ще бъде председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

И още един протест, но на този етап възможен, а не насрочен. Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“. От съюза подчертават, че са в готовност да призоват структурите си в страната за национален протест, тъй като от 3 месеца чакат отговор на писмото си до министър Костадин Ангелов с молба за среща. В предаването очаквайте председателят на съюза Александър Александров.

България твърди, че Северна Македония нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това беше аргументът на София да изостри тона към Скопие през последните месеци и в крайна сметка да блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Конкретни нарушени текстове не се посочваха. Междувременно президента на нашата съседка Стево Пендаровски каза, че няма шанс България и Северна Македония да се споразуменят. Защо се стигна до изостряне на тона и какво може да се случи оттук-насетне? Ще говорим с проф. Кирил Топалов, който е член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси.