От съботната нощ в страната действат нови, по-тежки ограничения, наложени от министъра на здравепазването Кирил Ананиев. Сред тях е забраната за посещение на паркове, градинки и детски прощадки. При пътуване до друго населено място трябва да може да се посочи наложителна причина за това. Междувременно след наложеното от президента Румен Радев вето върху закона за извънредното положение, ГЕРБ се отказаха от някои спорни текстове.  Става дума за наказанията, предвидени за “невярна информация” и за фиксиране на цените. Ще останат обаче разширените правомощия на армията, както и възможността тя да действа по разпореждане на изпълнителната власт.

В петък вечер, докато в парламента продължаваше приемането на закона, министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че заради извънредното положение може да има нарушение на права на гражданите и че ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Какво налага тази стъпка и какви могат да бъдат последствията - очаквайте коментара на  адвоката от фондация "Български адвокати за правата на човека" и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Здравка Калайджиева.  

Ще включим и Антоанета Тончева, която живее в Германия. С нея ще говорим за приликите и разликите в мерките, които се взимат у нас и при тях.

И още - управляващите се отказаха от фиксирането на цените по предвидения в закона начин, но въпросът ще се стигне ли до спекула остава отворен. Задава ли се икономическа криза и какво можем да направим, за да смекчим ударите? Ще говорим с икономиста Красен Станчев.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова – всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!