Правителството оповести  пакет в размер на 4,5 милиарда лева, който ще бъде предоставен на бизнеса, реализирал загуби заради епидемията от коронавируса. Освен вече обявената схема за покриване на 60 процента от разходите за заплати, ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР), която ще предоставя гаранции пред търговските банки за вземане на заеми от фирмите. За програмата ще бъдат насочени 500 млн.лв., чрез които се очаква кредитиране до 1,5-2 млрд. лв. Банката  ще гарантира отпускането на безлихвени кредити до 1500 лв за работниците, които са в принудителен неплатен отпуск.  До 30 юни се отлага плащането на корпоративни данъци, което ще освободи средства на работодателите в размер на около 600 млн. лв.  Очаквайте коментар на икономическите мерки на правителството на икономическия съветник на КТ “Подкрепа”  Ваня Григорова.

И още - изчезват ли животоподдържащи лекарства от аптеките и има ли изход от ситуацията? Ще говорим с  Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.  

От националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат. Личният лекар трябва да проведе обстойна анкета с пациента си: бил ли е в рискови дестинации през изминалите две седмици и срещал ли се е с хора, върнали се от най-засегнатите страни. След като установи това, както и какви симптоми има пациентът, личният лекар трябва вземе решение и да даде съвет за домашна терапия.При съмнения за кооронавирус пациентите не трябва да ходят в кабинетите на общопрактикуващите лекари, за да не разпространяват (евентуалната) зараза. Какво се случва на първата линия за борба с вируса ще говорим с общопрактикуващия лекар д-р Атанас Пелтеков.