Истинска въртележка с партийната субсидия – преди шест месеца ГЕРБ и ДПС наложиха драстичното намаляване на държавната субсидия за политическите партии от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас, както и възможността те да се финансират неограничено от физически и юридически лица.  В края на миналата седмица в Народното събрание разгледаха окончателно държавния бюджет за следващата година. И последваха нови рокади.

От ДПС разгласиха за договорка между БСП и ГЕРБ субсидията да бъде 8 лева малко преди гласуването в пленарната зала. Последва гласуване – депутатите отхвърлиха два варианта: субсидията да остане 1 лев на глас на последните парламентарни избори по искане на Министерския съвет и размерът й да бъде 8 лева на глас, внесено от БСП. След повече от час срещи по стаите в парламента ГЕРБ се противопостави на ДПС и прие предложението на БСП държавната партийна субсидия да стане 8 лева на глас. Въпреки това в законодателството остава възможността партиите да бъдат финансирани от бизнеса.

Очаквайте позицията на Хасан Адемов от ДПС. Въпреки че подкрепиха вдигането на субсидията, от ГЕРБ и Обединените патриоти отказаха да защитят позицията си в ефира ни.

И още – среща при президента Румен Радев за изминалите изборите и пропуските в изборния процес. Думата имат говорителят на ЦИК Александър Андреев и членът на комисията Димитър Димитров.

Слушайте „Важното, казано на глас" с Лили Ангелова и Деа Манолова– всеки делничен ден от 18.00 до 19.00 ч.!