6 години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене”, днес депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта.

Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проета трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции.

На този фон днес се проведе протест против рестарта на проекта АЕЦ „Белене”. Демонстрацията беше организирана от „Демократична България”. Те ще излязат отново и утре от 8.30 часа пред парламента. 

Защо в крайна сметка управляващите решиха, че е време да падне мораториумът за строеж? Има ли договорка с БСП за стартиране на проекта? Доколко икономически изгоден е той за страната ни? За всичко това ще говорим с депутата Александър Ненков от ГЕРБ.

 

"Важното, казано на глас" всеки делничен ден между 18:00 и 19:00 часа в ефира на bTV Radio с водещи Тереза Захариева и Диана Хаджийска.