Най-малко 9 жертви, изровени и блокирани пътища, разрушени и наводнени сгради, наноси от кал и камъни, прекъснато електричество, натрупани един върху друг автомобили, нарушени са комуникациите. Така изглежда варненският квартал „Аспарухово” на сутринта след потопа, залял Варна в четвъртък. Валежите продължават и днес.

Кметът Иван Портних заяви, че броят на загиналите е 11 и вероятно ще нарасне. На фона на данните на местната власт вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви девет жертви във Варна, две от които са деца, издирват се трима души. Един човек е загинал в Добрич.

В града е обявен ден на траур. На 23 юни ще бъде почетена паметта на жертвите и в цялата страна.

Междувременно започна разследване на смъртта на деветимата души в „Аспарухово”.

Премиерът Пламен Орешарски обеща, че на пострадалите ще бъде отпусната финансова помощ, след като се изчислят щетите.

Община Варна съобщи, че са осигурени места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието. Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб.

Започна и дарителска кампания в подкрепа на "Аспарухово" - sms на 17 777 с текст DMS VARNA.

Обявен е неучебен ден за всички училища на територията на община Варна.

Затворено е движението по едно от платната на Аспаруховия мост – от квартала към Варна, поради опасност от срутване. Колите се движат двупосочно в другото платно.

Спасителни екипи правят огледи на място. Техника на ВиК и фирмите "Хидрострой" и "Инжстрой", както и екипи на поделение "Родни балкани" работят по разчистване на калта, заляла „Аспарухово”. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Екип на общинското предприятие "Паркинги и гаражи" разчиства с паяк закъсали автомобили по пътя от центъра към Морската гимназия в квартала. Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена", където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа.