Капиталът в КТБ може да бъде попълнен без нито един лев от бюджета. Това коментира икономистът Венцеслав Димитров пред bTV.

По думите му това може да се случи много просто. Фондът за гарантиране на депозитите участва с три милиарда и нещо. От тях половината отиват в капитала на банката. Чух, че собствениците, някакви  фондове има там, били готови с половината да участват в капитала. Има още един източник, за които никои не говори. Източникът са тези негарантирани депозити на фирми и граждани, които биха могли да бъдат преоформени като акционерен капитал, добави Димитров.

Той определи като пълни глупости думите на шефа на БНБ Иван Искров, който настоява дупката в банката да бъде запълнена с пари от бюджета.

Според Димитров  интерес от фалита на КТБ имат тези хора, които искат да се заметат следите на парите. Според него съдебната система не е в състояние да намери парите. В най-добрия случай би могла само да посочи виновник, но това ще стане след години.

Той подложи на остра критика както надзора в БНБ, така и Финансовото разузнаване, което се занимавало с кокошкарски истории.

Според Даниел Божилов, адвокат и вложител в КТБ, БНБ тълкува закона както си иска. По закон е трябвало това, което БНБ прави четири месеца да го направят за пет дни. Но те не пожелаха, заяви Божилов.  

По думите му реално отражението при фалит на банката ще бъде над десет милиарда лева.