11 са новите случаи на коронавирус у нас към 17 ч. Общо в страната регистрираните случаи са 92. В два нови града има пациенти – Смолян и Велико Търново. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В Смолян пациентът е в добро общо състояние, завърнал се е от Великобритания преди 2 дни. Изолиран е в болницата.

Във Велико Търново пациентът също е в леко състояние, настанен е в инфекциозната клиника.

Останалите нови случаи са в София и са в задоволително състояние.

Към днешния ден в Банско няма установени нови случаи на заразени с коронавирус. Градът е под карантина от вчера, като редът се осигурява от МВР.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че при двама пациенти у нас има тенденция към влошаване на състоянието, единият от тях е 81-годишната жена в "Пирогов".

Болниците, при положение на карантина, губят плановете си пациенти, особено хирургиите. Това е сериозен удар и се мисли за механизъм за компенсация на болниците, допълни председателят на Националния оперативен щаб.

Във връзка с женските консултации, които не работят, и документите, от които се нуждаят жените във връзка с раждането, ген.-майор Мутафчийски каза, че това е решим проблем и ще го поставят пред МС - да издаде механизъм за дистанционно издаване на тези документи, от които се нуждаят бъдещите майки.

Той обясни какъв е пътят на пациентите:

„Те се обаждат по телефона на личния си лекар. След като обяснят състоянието си личният лекар по телефона преценява дали да го изпрати в болница или не. Личният лекар въобще не се среща с тези пациенти. Това е важен детайл.

След като личният лекар по телефона е преценил, че състоянието на болния отива към средно тежко и към тежко, той се обажда на Бърза помощ или на РЗИ, които осигуряват транспорт на пациента в съответната болница. Това е за цялата територия на България. Личният лекар в случая не бива да се среща с него, защото в амбулаторията на личния лекар отиват хронично болни, възрастни хора и те не трябва да се срещат с такива пациенти“.

Във връзка с ромското население ген.-майор Мутафчийски заяви, че е имал разговор с вътрешният министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов да имат по-дейно участие във връзка с ромските общности.

Над 200 ромски медиатори са активирани да разясняват в ромските общности за хигиена, дезинфекция, карантина. За първи път ни сигнализираха за този проблем в Стара Загора. 200 човека не са малко. Работили са по предишни такива епидемии, имат опит, уточни той.

За контрола по ГКПП-тата ген.-майор Мутафчийски заяви, че е доказана ниската ефективност на термокамерите, директното измерване на температурата давало по-добри резултати.

Във връзка с Видин, председателят на Националния оперативен щаб коментира, че броят на медиците в града и служителите на РЗИ е съществен проблем.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че се обмисля вариант за създаване на временни лазарети за заболели с до средни оплаквания, както и вариант какво да се предприеме спрямо възрастните хора, ако се ограничи съвсем движението на хора. Търсят се подходящи сгради, за да могат да бъдат настанявани такива лица, организира се логистиката, допълни той.

Една от препоръките в Европа е пазаруването в магазини да става с безконтактни карти, припомни още Мутафчийски.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че преди малко Турция е затворила границата си.

По света случаите са вече 204 хиляди, смъртните случаи са 8232, а оздравелите са 82 866.

На Балканите - Сърбия има 11 повече заболели, в Гърция са общо 287, а в Турция - 98 случая.

В Германия вече има 10 хиляди заразени с коронавирус инфекция, новите случаи са 702. Испания отчита 13 хиляди случая и 1800 нови. В Италия случаите общо са 31 хиляди.