37 държави ще излъчват турнира на АТП Garanti Koza Sofia Open, а очакванията са телевизионната аудитория на надпреварата да бъде между 500 милиона и 1 милиард зрители.

Състезанието в зала "Арена Армеец" от 30 януари до 7 февруари ще се състои за първи път в българската столица.

"Знам, че много хора са фокусирани върху имената на участниците, но най-важното нещо е, че успяхме да уредим организирането на такъв турнир в София. Това е значимо постижение, защото от много страни имаха желание да се включат на наше място в календара на АТП", заяви директърът на турнира Ерхан Орал.

"Смятам, че сме готови да приемем играчите. Това състезание ще бъде огромна реклама за България, защото ще се излъчва в 137 държави пред аудитория, която може да достигне до 1 милиард зрители", допълни Орал.

Организаторите са изпратили и заявка до АТП за разрешаване за поставяне на корта на логото за кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2018 година.
"Шансовете не са големи, защото в АТП не позволяват да се изписват години, но ние бяхме длъжни да опитаме. Като цяло турнира ще бъде огромна промоция на България и София, защото много хора ще имат възможност да научат повече за страната и за града", каза Орал.
"Много е важно да се представим добре при първото ни домакинство на този турнир, за да можем през следващите години да надграждаме. Нуждаем се от по-голям награден фонд и бюджет, за да можем да привлечем и по-силни играчи, а с това и още по-голям интерес. Затова ни е необходима всяка възможна помощ - на бизнеса, на държавата, на градската управа, на феновете. Амбициите ни са големи, но е ясно, че с пари за "Тойота", не можеш да си позволиш "Ферари", така да се каже", допълни той.

"Реално погледнато участващите тенисисти са на доста високо ниво. Голям брой от играчите от турнира в Сидни, който се провежда в много по-благоприятно време точно преди Откритото първенство на Австралия, ще бъдат и в София, включително и шампионът (Виктор Троицки)", каза още Орал.