Отбелязваме 145 години от смъртта на Васил Левски – Апостола на свободата.

По този повод в цялата страна са организирани редица събития и възпоменателни прояви. Архиерейска панихида в памет на Левски ще бъде отслужена в храм „Св. София” в столицата от 17 часа, а след това е организирано литийно шествие.

В 18 ч. пред Паметника на Апостола ще започне поклонение.

Шествия и възпоменания са организирани още в Ловеч, родното на Апостола Карлово и при историческото Къкринско ханче, където е заловен.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята.

2111566330.jpg
 

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.