С 156 гласа „за”, нито един „против” и "въздържал се”, народните представители приеха единодушно на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. С него се разширяват дейностите на армията в мирно време, сред които – и участие в охраната на държавната франица.

Предлага се още финансовото и ресурсното осигуряване на дейностите да бъде определяно с акт на Министерски съвет.

Вносители на законопроекта са Валентин Радев от ГЕРБ и група народни представители. В мотивите си те посочват, че страната е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства.

МВР полага всякакви усилия за овладяването на натиска, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, посочват още вносителите.

По време на дебатите, независимият народен представител Велизар Енчев отправи процедурно предложение, срокът между двете четения на законопроекта да бъде съкратен на 3 дни, което народните представители приеха с 146 гласа „за”.

Армията да участва в охраната на границите ниТази промяна в закона за отбраната и въоръжените сили е в дневния ред на парламента

„Имаме пълна готовност армията да охранява границата, със затоплянето на времето се засилва миграционният натиск”, каза пред журналисти военният министър Николай Ненчев. Той посочи, че днес или утре ще коментира въпроса с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Ноев: Само затворените граници ще ни опазятБившият военен министър обвини Меркел за бежанската криза в Европа

„Ние не веднъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования. Ще могат да извършват съвместни патрули с "Гранична полиция”, обясни още Ненчев.

По думите му със затоплянето миграционният натиск ще се повиши.