В деня на големия български празник 24 май, Ден на славянската писменост и българската култура за 22-ра поредна година Classic FM радио, галерия „Макта” и „Кантус Фирмус“ ще раздадат наградите „Златно перо”.

На официална церемония от 17:00 ч. под куполите на Ларгото в центъра на столицата ще бъдат връчени престижните отличия. Те представляват брошка във формата на писец и са изработени от 24-каратово злато.

Сред наградените тази година са прочутата българска оперна певица Стефка Евстатиева, режисьорът Радослав Спасов, народната певица Янка Рупкина, диригентът Бедрос Папазян,  актьорът Филип Трифонов, актрисата Милица Гладнишка, журналистката Жени Марчева, композиторът Георги Арнаудов и др. За активна културна политика и подкрепа на стойностни проекти в областта на изкуствата награда „Златно перо“ ще получи тази година и кметът на София Йорданка Фандъкова. Приложен е пълният списък на носителите.

По традиция, една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване по имейл. Техният избор за носителят на 24-тата награда е за балетиста Никола Хаджитанев.

Официалната церемония „Златно перо“ е с вход свободен за публиката, която иска да види на живо връчването на наградите за 2017 г. В програмата ще участват Софийски духов оркестър, Детски хор „Пам-Пам“, оперната прима Мариана Цветкова, танцьори от трупата „National Art“ и от фолклорен ансамбъл „Средец“.

Събитието се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г., със съорганизатор - Министерството на културата на Р. България.

 Носители на награда ЗЛАТНО ПЕРО 2017

 

 1. Георги Арнаудов, композитор
 2. Бедрос Папазян, диригент
 3. Нешка Робева, ръководител на трупата “National Art”
 4. НМА "Панчо Владигеров"
 5. Горан Благоев, журналист
 6. Жени Марчева, журналистка
 7. Фолклорен ансамбъл „Средец”
 8. Дом на културата „Искър“
 9. Мирослав Турийски, музикант
 10. Проф. Анатоли Кръстев, музикант
 11. Милица Гладнишка, актриса и певица
 12. Йорданка Фандъкова, кмет на София
 13. „Щурците“, рок група
 14. Радослав Спасов, режисьор
 15. Стефка Евстатиева, оперна певица
 16. Проф. Маргарита Младенова, режисьор
 17. Филип Трифонов, актьор
 18. Лилия Балева, директор на НГПИ „Св. Лука“
 19. Янка Рупкина, народна певица
 20. Мариана Цветкова, оперна певица
 21. Вълко Ценов, скулптор
 22. Станислав Станчев, художник
 23. Пламен Герасимов, филмов и тв. оператор
 24. Никола Хаджитанев, балетист