Най-успешният сезон по Черноморието за последните 25 години отчитат както от Министерство на туризма, така и хотелиерите.

Данните на туроператорите и хотелиерите в най-голямия курорт по нашето Черноморие - Слънчев бряг, показват 15-20% ръст на пазарите от Белгия и Германия. Холандският и скандинавският пазар са на запазени нива от миналата година. Най-големият ръст е от руски и английски туристи - 25-30%.

Всички са наясно, че геополитическата ситуация е причина за този ръст, което означава, че следващото лято няма да се повтори.

„Имаме значителен ръст на продажби този сезон - над 50%", каза хотелиерът Николай Попов.

За търговците обаче това е най-лошият сезон. Това сподели Величка, която от 36 години върти търговия в Слънчев бряг.

 

 
 

„Запълват само хотелската база на ол инклузив и нямат никаква консумация, плащаме наеми, а де факто не можеш да избиеш дори един наем", посочи тя.

 

От ръста на туристи държавата също била губеща страна.

„Истина е, че има такъв ръст, истина е, че самолетите са пълни, но също е истина, че голяма част от тези туристи не се настаняват в хотелите. Те използват огромната база на апартаментите, които са построени", отбеляза хотелиерът Михаил Попов.

Те не плащат туристическа такса и настаняването им става на черно. Голям брой турист в апартхотели има и в Созопол.

„Не бих казал, че 30%, но в сравнение с предходни години в Созопол имаше доста повече туристи, само че се измени сезонът", каза Цоньо Христов, концесионер на Централен плаж Созопол.

У нас идват да почиват ниско платежни туристи с предварително разчетен бюджет.

Всички хотели ще продължат да работят със сигурност до края на месец септември, и то на половин цена, така че може да се възползвате от септемврийското слънчево време за евтина почивка.