25-ият София Филм Фест ще се състои от две части: същинска и специална. Това каза в ефира на bTV Radio неговият изпълнителен директор Мира Сталева.

Същинският фестивал е от 11 до 31 март с хибридно издание.

Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72.

Над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът през март  са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021.
Тогава ще бъде показана компактна програма от световни филми, представени от техните автори. Всички режисьори на предвидените за септември филми са потвърдили участието си.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „ФЕВРУАРИ. Той бе представен в Works in Progress програмата на 17-ия София Мийтингс 2020 и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020.

На церемонията по откриване на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката. Големият ирански режисьор Джафар Панахи също ще получи Наградата на София в годината на софийския юбилей – тя ще отпътува за родината му.

За 19-и път авторитетно жури  - Теодор Ушев, мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер (Канада-България), Иля Хржановски, режисьор (Русия), Светла Цоцоркова, режисьор (България), Саболч Хайду, режисьор (Унгария) и Наташа Петрович, актриса (Северна Македония), ще определи Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Програмата включва 12 филма.

* Диви дни“ („Savage Days“) – Франция, режисьор Давид Ланзман;

*Лузу“ („Luzzu“) – Малта, режисьор Алекс Камилери;

* Неподвижен“ („Bedridden“) – Монголия, режисьор Бямба Сахя;

* Петя на моята Петя“ („Petya of My Petya”) – България, режисьор Александър Косев;

* Работна смяна“ („The Shift“) – Латвия, режисьор Рейнис Калвинс;

* Разлом“ („Ravine”) – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;

*Розовият облак“ („The Pink Cloud“) – Бразилия, режисьор Юли Жербасе;

* „Уроци по немски(„German Lessons”) – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;

* Ухай“ („Wuhai“) – Китай, режисьор Джоу Дзъян;

*Черната котка“ („The Black Cat“) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;
*Шоуто на Джемил“ („The Cemil Show”) – Турция, режисьор Баръш Сархан;

* Шпагат“ („Grand Écart / Spagat“) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.