От чести психични разстройства страдат повече от 20% от населението на света.

У нас около 3,4% от хората над 18 години са засегнати от депресия. Това показва второто национално представително епидемиологично проучване на честите психични разстройства в България – ЕПИБУЛ 2, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Рискът да се развие тревожност или депресия при възрастовата група 18-36 години е около 3 пъти по-голям в сравнение с хората над 65-годишна възраст от българската популация, уточнява д-р Захари Зарков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА.

Депресията е заболяване, което сe среща все по-често и трудно се разпознава. Нейните симптоми могат да окажат негативно влияние върху мислите на човека, емоциите и поведението му и да го докарат до пълно изтощение.

Депресираният човек изпитва тъга, вина, гняв, безнадеждност, коментират психиатрите. Той се изолира, няма енергия, не е мотивиран за нищо, трудно се концентрира, има проблеми със съня и апетита. Депресираният човек може да изглежда сърдит, мързелив или пък затворен. Депресията понякога се крие и зад телесни симптоми, като главоболие, виене на свят, болки в сърдечната област, в корема или ставите, стомашни неразположения. Когато са налице поне пет от тези симптоми в продължение на две седмици, е необходимо да се потърси помощ от психиатър. Лечението включва медикаменти, психотерапия или комбинация от двете, но най-важно е ранното диагностициране. В тази връзка НЦОЗА провежда обучения на общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници за ранно откриване и превенция на психичноздравни проблеми в рамките на проект, подкрепен от СЗО с финансиране от Германия.