30 милиарда евро ще струват проектите за свързаност на Западните Балкани. Това обяви българският премиер Бойко Борисов на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

Срещата е за Западните Балкани и на нея присъстват и премиерите на Косово, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Борисов призова и останалите страни на Балканите да си напишат домашното.

Той апелира премиерите на другите държави до 1 март да имат готовност да представят кои проекти са им приоритетни и искат да бъдат финансирани. Тогава в София е председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, за който Борисов каза, че се надява да обещае някой грант.

 

В този регион имат интереси и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия, и САЩ, но това си е нашата Европа, подчерта Борисов.

Според него е крайно време вече да се говори в цифри и срокове. На 90 процента Белград – София е готова обяви той, готово е и трасето София – Истанбул.

България държи най-много на в транспортните коридори 4, 8 и 10. Към момента Европейската банка за възстановяване и развитие е определила сумата от 700 млн. евро, включително и за жп линията София – Скопие, свързването на Западните Балкани с Гърция и прокарването на каспийски газ за Балканите.

„Нашите инициативи ще са успешни като подпомагаме борбата с корупцията и капацитета на кадрите, които ще засилят растежа на региона”, каза директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.