Столичните квартали „Младост” 1 и 2, „Мусагеница”, „Дървеница” и част от „Студентски град” останаха без ток днес следобед заради авария, съобщиха от ЧЕЗ. В засегнатите части на столицата живеят десетки хиляди хора.

Далекопровод на Електроенергийния системен оператор е аварирал заради паднало дърво и от енергийната компания се е наложило да изключат свое съоръжение, за да се осигурят безопасни условия за работа при отстраняването на повредата.

От ЧЕЗ посочиха, че възстановителните дейности трябва да приключат до 17:00 часа.

Бурният вятър пренасочи самолети, отнесе дървета и покриви (СНИМКИ) Усложнена е обстановката в половин България

Хиляди хора са без ток в цялата страна заради аварии по електропреносната мрежа, причинени от бурния вятър.

Десетки сигнали за паднали клони и дървета, прекъснато електрозахранване, опасни ламарини и покриви, разкачени елементи от рекламни пана и билбордове заради бурния вятър продължават да постъпват в Столичния инспекторат, предаде БТА, като цитира информация от специализираното звено на Столичната община.

От вчера докъм 14:00 часа само в Столичния инспекторат са подадени над 50 сигнала за щети и опасности. Най-сериозните сред тях са за паднали клони и дървета - върху лек автомобил, върху пътното платно, което е затруднило движението, както и върху контактната мрежа на градския транспорт.

За около час е било спряно движението на трамвай нр. 10 в района след площад "Журналист", заради паднало дърво върху контактната мрежа. От 15.00 ч. движението е възстановено.

Силният вятър е нанесъл много щети на навесите на спирките, допълниха от ЦГМ.
До 12.00 ч. служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 229 сигнала за произшествия, от които за 52 пожара и 175 аварийно-спасителни дейности, съобщиха от МВР.

Във връзка със силния вятър столичните пожарникари и спасители продължават работата по постъпилите 123 сигнала; последиците от 45 от тях - предимно за паднали дървета и клони, ламарини на покриви, рекламни пана (билборд), вече са отстранени. Десет екипа участват в аварийно-възстановителните работи.

До обяд в София са предприети действия по 125 сигнала за паднали клони и дървета, обобщават от Столичната община. По тях работят звеното за аварийно-спасителни дейности, екипи на пожарната и районните администрации, служители на "Зелена система" и Столичния инспекторат.