8 нови случая на COVID-19 има в България за днес. Общият брой на регистрираните пациенти с коронавирус инфекция в България е 51, от които двама са починали. Това съобщи на редовния брифинг във ВМА председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА са направени 83 проби – на базата на тях са установени 6 положителни пациента. В Националната лаборатория са извършени 51 проби – 2 са положителни.

Във Варна – 12 проби – тази която е положителна, е потвърдена в Националния център, затова го съобщаваме към Националния център, уточни ген. Мутафчийски.

Стара Загора – 16 проби, те са отрицателни.

От пациентите, които са приети в лечебни заведения със средно тежка към тежка картина и първите, които бяха за наблюдение:

Във ВМА има 10 пациента, в белодробната болница – 5, в „Пирогов“ – 1, Александровска - това е нов момент – има 1.

В Плевен – след последния потвърден от късно вечерта – вече са 4 пациента; В Габрово – 2; Варна – 1.

Ген. Мутафчийски обясни пътя на варненския пациент:

„В разгара на епидемията в Италия хваща самолета от Варна след 10 март и отива в Бергамо – центъра на епидемията. От Бергамо отива в Барселона и от Барселона се прибира в София и след това по сухопътен път се прибира във Варна. Ето за това говорим.

Слава Богу, след като се е прибрал веднага се е явил в болница, най-вероятно, защото, като е пристигнал е разбрал за какви мерки става въпрос – 5 години затвор и такава глоба.

Установени са контактните лица от първа група, знае се в какви полети е пътувал, представете си какъв ресурс ангажира държавата, за да установи това безотговорно поведение, какви последици може да има".

Ако има хора със симптоми и личният лекар не си вдига телефона, генералът уточни, че пациентът трябва да подаде сигнал към РЗИ по телефона, а не да ходи в болница.

„Един пациент, движейки се, може да зарази за няколко дни около 800 контактни лица“, каза ген. Мутафчийски.

„Апелът е да не се разхождат излишно тези пациенти. Минималните оплаквания, ние, както забелязвате съобщаваме всеки ден, пък в болницата не отговаря броя на установените – това е защото ние имаме 10 пациента за ВМА си стоят вкъщи с леки оплаквания и имаме телефонна връзка, ако имат притеснения, ако има влошаване на състоянието, ги приемаме, но в никакъв случай не могат да бъдат приети всички със съмнителни клинични оплаквания“.

Трябва да имат от средно тежко към тежко състояние, за да бъдат приети в болница, поясни ген. Мутафчийски и каза, че една хрема се изкарва вкъщи.

Ген. Мутафчийски заяви, че „Пирогов“ функционира нормално вече пети ден, както е функционирал последните 60 години. Александровска болница работи, ВМА също, Плевен, Стара Загора работи и т.н.

Във връзка с функционирането на болниците за рехабилитация, генералът припомни, че се спират само плановите операции, женските консултации, детските ваксинации и свижданията.

Във връзка с публикации, че при трима починали французи общото било, че са използвали нурофен и ибупрофен, доц. Попов уточни:

„При усложнените форми на коронавирусната инфекция, китайският гайдлайн препоръчва комбиниране на антивирусните препарати с кортикостероиди и метилпреднизолон. Те дават също при патогенетичното лечение, при симптоматичното лечение нестероидни противовъзпалителни средства.

Има и такава забележка, че нестероидните противовъзпалителни средства прекъсват възпалението, а възпалението е една защитна реакция спрямо вируса. Но, за да преодолеем инфекцията, все пак нестероидните противовъзпалителни средства влизат в комплекса на лечение“.

Ген. Мутафчийски поясни, че здравните власти поддържат връзка с положителните случаи. Останалите се следят от РЗИ, заедно с полицията, които не са установени като положителни. Хората под домашна карантина са регистрирани в полицията и тя ги следи.

Втората група е вече доказана COVID-19 вирусна инфекция, но са с под средно тежка клинична картина и могат да се поставят в изолация в къщи и третата категория са болни с развита клинична картина, които се нуждаят от болнично лечение. И тук може пак две категории, защото най-тежките случаи са в реанимационните отделения. В момента няма такива болни, които да са в реанимационни отделения. Знаете, най-тежките случаи починаха, за съжаление“.

В днешния ден 160 000 са регистрираните случаи на заразени с COVID-19. Смъртните случаи са със 134 повече от сутринта – 5973. Около нас има ръст в Румъния с 8 нови болни, Гърция – 228, Албания – 4 нови случая, Хърватия – 7, другите не са обявили нови случаи.