55 фиша за неправилно паркиране в столицата са издадени само за 2 дни, откакто стартира акцията на инспекторите на Центъра за градска мобилност. Всеки от фишовете е на стойност 20 лв, а санкциите могат до достигнат максимален размер от 200 лв., като той се налага при спиране на място за хора с увреждания, за което водачите нямат такова право.

Десетки са сигналите по телефона, а в писмен вид са над 300 на месец. „Те се обработват приоритетно, като се набляга на обслужването на трасетата на градския транспорт, пешеходни пътеки, места за паркиране на хора с увреждания, пред гаражи, обществени сгради, болници и др“, коментира в ефира на bTV radio Александър Георгиев- директор на Дирекция „Паркиране и мобилност“ от „Център за градска мобилност“ ЕАД. Той уточни, че трябва да се прави разлика между фиша и уведомлението, което поставят.

Уведомлението е снабдено с лого на ЦГМ на гърба на документа, в който на лицевата страна са описани издаващия орган, вида и датата на нарушението, регистрационния номер на МПС, размера на глобата, номера на издадения фиш за глоба, срока за плащане и номера на банковата сметка, по която да бъде платена санкцията.

„Фишът се счита за връчен със залепване на уведомлението на стъклото на МПС-то. Уведомлението е на термоустойчива хартия и е издръжлива на атмосферните условия“, посочи още Георгиев. Той подчерта, че фишовете могат да бъдат обжалвани.  По думите му, причините за акцията са „големият брой автомобили и чувството за безнаказаност на нарушителите. В един милионен град като София вероятността да ви преместят с паяк е малка, тъй като ЦГМ разполага с ограничен брой Затова въведохме налагането на глоба в отсъствието на водача“.

Служителите продължават да следят за спазването на правилата за паркиране и описват глобите при извършени нарушения, като поставят фишове на стъклото на автомобила.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Александър Георгиев- директор на Дирекция „Паркиране и мобилност“ от ЦГМ в звуковия файл: