Валежите предизвикаха проблеми с електрозахранването в цялата страна. Ситуацията е усложнена поради обилния снеговалеж, паднали дървета по електропроводи, счупени стълбове на места и затруднения достъп по райони. На много места аварийните екипи извършват физически обход на съоръжения и електропроводи. От електроразпределителни дружества заявяват, че екипите им правят всичко възможно, за да стигнат до проблемните участъци.

В Югоизточна България към 11 часа днес ситуация е аварийна в области Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора, за които за днес е обявен червен или оранжев код.

В областите Пазарджик и Пловдив с нарушено електрозахранване остават села, предимно от планинските райони. В област Пазарджик без електрозахранване са 49 села. Над 80 са селата без електрозахранване в Пловдивско. 

130 села в области Смолян и Кърджали също са без ток. В Старозагорско над 70 села, предимно в планинските части имат смущения в електрозахранването.

В Западна България най-тежка е ситуацията в област Враца.

Към 11:00 часа днес без ток са 458 населени места в областите  Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Габрово, Разград, Силистра и Добрич в Североизточна България.

И от трите електроразпределителни дружества в страната заявиха, че са ангажирали допълнителни екипи, които да отстраняват повредите. Компаниите тясно си сътрудничат с местните и централни власти по места.

От Електроенергиен Системен Оператор (ЕСО) информираха, че в сутрешните часове на 17 януари е аварирал електропровод "Строево" в област Пловдив. Заради инцидента без захранване остават подстанциите “Пясъчник“, „Готмар“ и „Царацово“.

По-късно захранването на подстанция "Цацарово" е осигурена от мрежа на ЕВН.

В Северозападна България има авария в електропровод "Мок", който захранва подстанция „Мартиново“, като по-късно електрозахранването ѝ е възстановено.

В ранния следобед е възстановено захранването на 22 от засегнатите съоръжения в страната. Всички аварирали електропроводи са включени към електропреносната мрежа.

От ЕСО ЕАС коментираха, че работата на екипите продължава за отстраняване на възникналите аварии и недопускане на нови прекъсвания в електрозахранването на потребителите в засегнатите райони.