67 са вече заразените с коронавирус у нас. Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Мутафчийски, но не сподели подробности за новите случаи.

Рано сутринта с премиера обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но ограничение на събиране на открити пространства няма. Затова е била обсъдено да се приеме мярка повече от двама възрастни да не се събират на едно място, заяви Мутафчийски. 

На опашките пред магазините трябва да се спазва разстояние от два метра между чакащите, каза началникът на ВМА.

За да не се блокира икономиката, продължава движението на тирове дори през затворени граници, но възниква въпроса как да се процедира с техните шофьори, каза Мутафчийски. Обсъдени са три варианта: Първият е, ако пристигне тир с български шофьор от рискова дестинация и той няма последващ курс, водачът да бъде поставен под карантина; Вторият вариант е, когато на български шофьор, завърнал се от рискова страна, предстои нов курс, той да бъде поставен в социална изолация по време на разтоварването и товаренето на камиона; Третият рвариант е за чужди шофьори, които трябва да бъдат поставени в социална изолация по време на разтоварването, а след неговото приключване да напусне страната ни до 12 часа.

Що се отнася до израелските туристи, които са били у нас на ски почивка и след това е било установено, че са заразени с COVID-19, ген. Мутафчийски заяви, че техния маршрут в България е установен.

Затова се е предприело затварянето на ски курортите у нас, защото там условията благоприятстват разпространението на заразата, отбеляза началникът на ВМА.