С 9 банки ще има пряко договаряне за намиране на заема, нужен на Националната електрическа компания (НЕК) да покрие задълженията си към двете американски централи. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. НЕК дължи близо 1 млрд. лв. на централите.

От 25 световни банки, към които е отправена покана за пряко договаряне, 9 банки са потвърдили и подписали споразумение за конфиденциалност по отношение на водените преговори, коментира Петкова. В момента се съставя график за преговорите.

От банките се очаква предоставянето на оферта, като окончателно е изяснено, че няма да се предоставя държавна гаранция за искания кредит до 650 млн. евро.

"Много се надявам процедурата да бъде успешна и да може да се осигури този ресурс, който да ни даде възможност "да се отпуши" по някакъв начин системата и да влезе свеж ресурс", коментира енергийният министър. От средствата 325 млн. лева веднага ще отидат към "Мини Марица-изток", тъй като двете американски централи им дължат тези средства.

Министърът обяви още, че вече са приключили разговорите с една от двете американски централи - "Ей И Ес", и е постигната договореност крайният срок за погасяване на задълженията да бъде удължен до 26 февруари 2016 г. С другата централа -"Контур глобал", в момента се водят преговори.

С изплащането на задълженията на НЕК към американските ТЕЦ, ще влезе в сила и подписаното споразумение за намаляване на таксата за разполагаемост, която НЕК им плаща. В годишен план това ще спести на НЕК 97 млн. лева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви в предаването "Тази сутрин", че в системата на енергетиката всяка година е заложен дефицит от 400 млн. лв., защото НЕК плаща на американските централи 1 млрд. лв., а печели от продажбата на този ток 600 млн. лв.