Акция "Скорост" започва по пътищата в цялата страна. Операцията е под егидата на ТИСПОЛ - европейската мрежа на службите на пътна полиция. Целта е намаляване на катастрофите, предизвикани от бързото шофиране.

Пътни полицаи и технически устройства ще има по магистралите, както и по първокласните и третокласни пътища. Операцията е планирана и не е свързана със зачестилите в последните дни тежки пътни инциденти.

Според властите у нас има тенденция за увеличаване на шофирането с несъобразена скорост.

Щом се стъмни, столичните пътни полицаи включват камерата. Дават толеранс от 20 км.

Камерата се поставя на високоскоростните булеварди в столицата и всяка минута заснема по един нарушител. Всяка нощ е на различно място – на „Цариградско шосе”, Околовръстното или бул. „България”, където се организират и гонки. Скоро КАТ ще се снабди и с още камери, които ще следят за високи скорости и в кварталните улици. 

„Досега нямаше възможност да разполагаме камерите заради колата, но тази камера на тротоара я качваме и осъществява контрол”, посочва служител на столичния КАТ.

Когато шофьорите видят поставянето на камерата веднага си съобщават, че на това място има техника. Скоро камерата ще снима и нарушения в бус лентите.

Операцията ще приключи в неделя 22 април.